Hoppa till innehåll
Hem » Topping D10 – Billig 32bitars USB-DAC för bättre ljud ifrån datorn

Topping D10 – Billig 32bitars USB-DAC för bättre ljud ifrån datorn

Har ni också tröttnat på alla sunkiga ljudkretsar som kommer inbyggda på datorers moderkort och Laptops? Har ni sett ljuset och förstår att alla dessa inbyggda lösningar nästan alltid bygger på samma RealTek-codecs även om man sminkar grisen med lite bättre analogdel och döper om det till ”Supreme FX” eller nåt annat super trams? Har Realteks drivrutiner retat er till vansinne?

Då kanske en billig separat 32 bitars DAC som ansluts och matas via USB och ger ren stereo ut kan vara något?

Topping D10 kostade ca. 800 sek via Amazon.de när jag köpte den och det kan vara ett av de bästa köp jag gjort till datorn! Jag använder den helt enkelt som ett externt ljudkort som matas ifrån USB och sedan kopplas via vanlig RCA till aktiva högtalare eller förstärkare. Skall man som jag enbart använda Windows 10s inbyggda ljudmixer så behövs inga drivrutiner alls. Windows 10 har så pass bra ljud via WASAPI nu att det räcker för mig, annars finns drivrutiner att installera om man vill köra exklusivt ASIO eller liknande.

D10 bygger på ESS ES9018K2M Sabre och stödjer format mellan 16-32 bitar / 44.1-384 kHz samt även DSD64 – DSD256.

Digital signal USB in – Analog RCA ut. Man kan även koppla digital S/PDIF vidare.

Strömmatningen sker via USB och D10 går automatiskt ner i viloläge med datorn. Den har även inbyggt relä för att undvika ”pop-ljud” när datorn startas och displayen dämpas till svagt orange några sekunder efter att man ändrat bitrate.

Inställningar i Windows 10

Använder man D10 direkt i Windows 10 utan extra drivrutiner så dyker den upp som Högtalare i gamla Kontrollpanelen – Ljud eller ”Ljud på Kontrollpanelen” som länken heter under nya Inställningar – System – Ljud.

Välj Egenskaper och fliken Avancerat för att ställa in det standardformat man vill köra med. Jag kör med 32 bitar och antingen 44.1 kHz eller 48 kHz eftersom det mesta man spelar upp på datorn inte går över det.

Det är bäst att välja den samplingsfrekvens som det mesta av ens källmaterial har för att undvika resampling. Många DA-omvandlare har dessutom en tendens att ge sämre ljud vid väldigt hög samplingsfrekvens så högre siffra är inte alltid det bästa valet…

Sen kan man fråga sig hur höga frekvenser som egentligen behövs med tanke på vad ens öron kan uppfatta men den diskussionen vill jag helst undvika… Redan 44.1 kHz sampling (CD kvalité) ger ljud upp till 22.000 Hz vilket borde räcka, speciellt för mina gamla öron som inte hör mycket över 14.000 Hz. 😉

Bitdjupet påverkar däremot inte detta utan man kan med fördel välja 32 bitar om DAC:en har bra stöd för det.

När ni ändå har första Ljud-menyn uppe så klicka även Konfigurera för D10 och kolla att det är inställt som fullregisterhögtalare.

Mer info kan ni hitta på Toppings hemsida.

En detaljerad test och uppmätning hittar ni på Audio Science Review.

Inlägget uppdaterat 2020-03-11 med mina tankar om val av samplingsfrekvens och bitdjup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *