Hoppa till innehåll
Hem » Webbläsare tips – Firefox, Pale Moon och Chrome

Webbläsare tips – Firefox, Pale Moon och Chrome

Tänkte skriva lite tips om de webbläsare och tillägg som jag använder.

Mitt första tips blir då att ha flera webbläsare installerade! Dels för att läsarna är bra på lite olika saker. Men även för att det då blir enklare att vara inloggad i flera konton. Till exempel så kan man ha ett Gmail/Google-konto aktivt i Chrome och ett annat i Firefox.

För streamande video så är det också en fördel att använda en separat webbläsare, annars kan det lätt bli avbrott när en tung sida laddas i en annan flik.

Jag använder följande webbläsare:

 • Firefox – Som standardläsare. FF är fortfarande den läsare jag litar mest på och har flest möjligheter.
 • Pale Moon – För att använda en del tillägg som Firefox inte stödjer längre.
 • Google Chrome – Enbart för streamande video som Youtube & Twitch på en sekundär skärm.
 • Edge – Tja, den kommer ju med Windows.

Firefox

Firefox är numera en riktigt bra och snabb webbläsare med många funktioner som värnar om den personliga integriteten. Har inbyggd blockering för en mängd saker som datainsamlare och kryptominers.

? Ladda hem Firefox här.

Firefox Tillägg – Add-ons

På grund av säkerhets och prestandaskäl så har Mozilla under senare år kraftigt begränsat vad som kan göras med tillägg i Firefox. Men det finns fortfarande några guldkorn:

 • uBlock Origin – Denna annons-blockerare är i det närmaste ett måste! Använder lite resurser och har en bra och uppdaterad blockeringslista. Blockerar även annonser i Youtube videos, mm. Är enkelt att slå ifrån (vitlista) för sidor man vill stödja eller lägga till domäner att blockera (svartlista).
 • Search by Image – Högerklicka en bild och välj att söka efter liknande bilder på ett flertal sökmotorer. Användbart för att enkelt hitta en större variant av en bild eller var den kommer ifrån.
 • Facebook Container – Om ni tvunget måste besöka Facebook så se till att använda detta tillägg för att stoppa dess spårning! Isolerar all webbaktivitet som har med FB att göra.
 • DownThemAll! – Klassiska nerladdningshanteraren finns nu i en ny variant för nyare FF. Denna saknar dock en del finesser (se Pale Moon tillägg nedan).
 • Copy PlainText – Kopiera och klistra in rå text utan att få med någon formatering.

Firefox Bild-i-bild

Firefox bild-i-bild funkar på vilken sida som helst som har en video:

För att aktivera Bild-i-bild så håll muspekaren över en video och klicka den blåa knapp som dyker upp i dess högerkant. Sen kan man dra det nya videofönstret vart man vill och även ändra storlek genom att dra i dess kanter.

Bilden ovan visar hur man kan köra Firefox bild-i-bild utanför dess aktiva fönster. Sen är det bara att öppna en ny flik och jobba vidare! Detta funkar så klart bäst på en lite större monitor med högre upplösning, bilden är tagen på ett skrivbord i 1440p (2560×1440 pixlar).

Trevligt om man vill titta på en Podcast som Dropped Frames i bakgrunden!

? Bonustips: Som ni ser på bilden ovan har jag ett webbläsarfönster öppet till vänster bakom ”huvudfönstret” för min twitter-feed. Jag använder Tweetdeck i stället för Twitters vanliga hemsida och ställer in så att feeden automatiskt uppdateras när nya inlägg postas, praktiskt!


Pale Moon

Pale Moon

Pale Moon är en avstickare till Firefox som ser ut som äldre FF och stödjer många tillägg som nyare FF tagit bort. Prestandamässigt lite sämre än moderna FF men fortfarande stabil, säker och har som sagt stöd för mer avancerade tillägg.

? Ladda hem Pale Moon här.

Pale Moon Tillägg

 • Adblock Latitude – Annonsblockerare, en specialvariant av Adblock Plus som kontinuerligt uppdateras. Men ABPs köpta ”acceptabla annonser” trams är borttagen.
 • DownThemAll! 3.0.x – Klassiskt Firefox tillägg för filnerladdning med en mängd funktioner som saknas i nyare 4.x varianten. Välj den sist släppta 3.0.x versionen ifrån dess hemsidas arkiv.
 • ImageHost Grabber – Laddar automatiskt ner alla bilder som postas via bildtjänster som Imgbox, Imagebam, pixhost, mfl. I stället för att behöva klicka varje liten thumbnail och öppna en ny sida med reklam så klickar man en knapp och alla de stora bilderna laddas ner.

Google Chrome

Google Chrome

Chrome har blivit den mest populära webbläsaren även om jag hellre använder Firefox för att undvika att Google snokar på allt jag gör. Men för just strömmande video som Youtube och Twitch på en sekundär monitor så är Chrome trevligt att ha. Google-ägda Youtube har ju dessutom designat sin hemsida så att den skall funka bäst i Chrome…

? Ladda hem Google Chrome här.

Chrome Tillägg

 • uBlock Origin – Samma annonsblockerare som till Firefox finns även för Chrome. Vi får väl se hur länge Google låter den fungera…

Chrome Bild-i-Bild

Chrome har numera också en Bild-i-bild funktion som funkar på vilken video som helst(?):

Bara klicka den lilla ikonen med en not uppe till höger för att få upp en meny till den video som spelas. Välj sen att öppna i Bild-i-bild läge.


? Har ni tips på något bra tillägg? Posta det då nedan!

1 kommentar till “Webbläsare tips – Firefox, Pale Moon och Chrome”

 1. Pingback: Nya Microsoft Edge - Ersätt sökmotorn Bing med Google överallt • Bengans Blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *